unge bliver fristet af ekstra lommepenge

Ekstra lommepenge frister de unge

Ifølge Danmarks statistikker ser man en stigende tendens til at flere og flere unge, især unge mellem 13 og 17 år, finder sig et fritidsjob. Det gælder især for unge øboere eller for unge, som kommer fra små landsbyer.

For mange unge er det en fed følelse at kunne få lov til at tjene sine egne penge, men også selv at kunne bestemme, hvad de skal bruges på. Et fritidsjob kan involvere mange forskellige typer af arbejde.

Alt lige fra at være kassemedarbejder i Kvickly til at være medhjælper hos diverse virksomheder, f.eks. inden for ejendomsservice eller rengøring, hvor man kan få mange forskellige tjanser som ufaglært. Spørgsmålet er dog, hvorvidt det er sundt eller ej, for unge i den alder, at tjene så mange penge om måneden, som nogle gange er tilfældet.

Materielle goder

Hvad er ”fornuftigt” at bruge penge på? Nyt tøj, et par lækre sko, den nyeste iphone, en rejse, et udvekslingsophold eller er det mere fornuftigt investere penge i sin hobby? Er det sundere, at de unge lærer at spare op? Det kan være svært, som forældre, at vurdere hvorvidt de selvtjente lommepenge bliver brugt på noget fornuftigt.

Når man tænker på unge mennesker, i alderen 13 til 17 år, tænker man oftest på denne del af livet, som en tid hvor man afprøver forskellige ting, som en del af en proces, hvor man udvikler og skaber sig en identitet. Man kan derfor argumentere for, at man måske er mere sårbar i denne periode af livet over for udefrakommende indtryk, holdninger og påvirkninger.

De fleste af os kan måske huske, at vi i lige netop denne periode af vores liv var ekstra selvbevidste. Vi havde stort fokus på udseendet, de materielle ting vi havde (eller ikke havde) og andres mening. På grund af dette kunne man sagtens forestille sig, at mange unge mennesker bliver fristet til at bruge de selvtjente lommepenge på materielle goder.

Svært at sige fra

Som ung fritidsjobber er det ikke altid tilfældet, at man får sat sig helt ind i de regler, der nu gælder for overarbejde og maksimalt antal arbejdstimer. Det kan måske endda i nogle situationer, være svært at sige fra over for en arbejdsgiver. Eksempelvis hvis man ikke vil tage imod overarbejdstimer.

Derudover kan man, som tidligere nævnt, godt blive fristet af de gode penge, der er at hente ved overarbejdstimerne. Man skal være opmærksom på, at et overflod af arbejdstimer ikke kun kan berøre den pågældende fritidsjobber fysisk eller psykisk ved eksempelvis stress. Det kan også, i nogle tilfælde, have konsekvenser for familielivet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>